Nederland

Op tour door Nederland: Loenen

Kasteel Ter Horst in Loenen

Voor mijn nieuwe project ‘Op tour door Nederland’ zal ik verschillende plaatsen en gebieden bezoeken. Kriskras reis ik door het land. Er zijn namelijk nog tal van mooie plekken die ik wil ontdekken. Het idee is simpel. Ik pak een landkaart en een dartpijl. Met de ogen dicht gooi ik een pijl en daar waar de pijl op uit komt, ga ik naartoe. De pijl lande deze eerste keer op Loenen.

Loenen

Loenen is ontstaan uit twee buurtschappen, die oudtijds bekend waren onder de namen Lona (eerder Luona) en Sulvenda (eerder Sulvalda), de tegenwoordige wijk Zilven). Bron: Wikipedia

Ik ben op pad gegaan en neem jullie mee.
Loenen is een dorp aan de rand van de Veluwe en ligt tussen Apeldoorn en Arnhem. Anderhalf uur rijden van mijn woonplaats vandaan. Ik had me online wat ingelezen over wat er te doen is en was van plan een aantal van die bezienswaardigheden te bezoeken.

Landschap in Loenen

Kasteel ter Horst

Ik begon bij kasteel Ter Horst. In 1957 liet de Arnhemse burgemeester een zomerverblijf in Loenen bouwen, nu dus bekend als kasteel Ter Horst. Het kasteel is nog steeds in particulier bezit. Er zijn mogelijkheden tot een rondleiding.
Het kasteel ligt op een mooi stuk land en je kunt er in de omgeving heerlijk rondwandelen.

Kasteel Ter Horst in Loenen

Nederlands hoogste waterval

Verder wilde ik graag naar de watervallen van Loenen. Jawel, dat hebben we in Nederland. In Loenen kun je de hoogste waterval van het land vinden, welke 15 meter hoog is. Helaas stuurde mijn navigatie mij niet verder dan de rand van de Veluwe en vanaf daar vond hij dat ik het verder zelf uit mocht zoeken. Daar komt mijn interne navigatie en richtingsgevoel aan te pas en je begrijpt het al, ik ben nooit op plek van bestemming aangekomen.

Waterval van Loenen
bron

Verder besloot ik wat rond te rijden in het dorp zelf. Het was een heerlijke, zonnige dag en het dorp straalde een soort rust uit. Een kopje koffie haalde ik in eetcafé ’t Ruifje en mijn lunch at ik buiten, aan de rand van de Veluwe.

Loenen 1

Nationaal Park Veluwezoom

Door al het zoeken naar de waterval heb ik wat rond kunnen rijden en wandelen in het bekende Nationaal Park Veluwezoom. Ik was een eeuwenigheid niet meer op de Veluwe geweest. Sterker nog, ik denk dat ik nog een klein meisje was en de herinneringen die ik er aan heb zijn slechts van de foto’s die mijn ouders destijds hebben gemaakt.
Een beetje een open deur, maar wat is het daar leuk! Ik was echt een beetje verbaasd hoe fijn ik het daar vond. Ik had het me toch allemaal wat ‘stoffiger’ voorgesteld (erg hè?). Maar ik neem alles terug. De Veluwe is echt prachtig. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van al het moois wat het te bieden heeft.

Uitzicht op de Veluwezoom Schaapskudde bij de Veluwe Schaapskudde op de Veluwezoom Uitzicht op de Veluwe

 

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Thomas
  02/10/2016 at 20:16

  😀

 • Reply
  Evelien
  02/10/2016 at 20:16

  Gaaf! Het dorp waar ik mijn lagere schooltijd heb doorgebracht!

  • Reply
   Elise
   02/10/2016 at 20:16

   Echt? Wat leuk. Ik vond het echt een leuke plaats om wat tijd door te brengen.

 • Reply
  Louise
  02/10/2016 at 20:16

  Leuk Elise! Volgend jaar in Nederland op vakantie dus ik volg jou om te kijken naar de mooiste en leukste plekjes

  • Reply
   Elise
   02/10/2016 at 20:16

   Heel leuk, dank je wel. Ik ga je op de hoogte houden 😉

 • Reply
  Jacqueline
  04/10/2016 at 20:16

  Wauw wat een leuk idee! Ben daar een keer op kamp geweest, heel mooi daar. Voor die watervallen moet je idd het bos in. Mooie foto’s ook!

  • Reply
   Elise
   07/10/2016 at 20:16

   Oh wat leuk dat je daar ook bent geweest. Jij hebt dus wel die watervallen gezien? Was het wat?

 • Reply
  Yvonne
  04/10/2016 at 20:16

  Nu herken ik Loenen! Was er kort geleden vlakbij in een weekendje Veluwe… kwamen zelfs nog langs die waterval (maar niet eens gestopt, dus mocht je nog eens terug willen om hem alsnog zelf te zien…)

  • Reply
   Elise
   05/10/2016 at 20:16

   Oh grappig. Viel het tegen de waterval, of had je geen tijd? Zou er ook graag eens een weekend naar toe gaan. Iets meer de tijd. De veluwe is leuk! 🙂

 • Reply
  Rowan
  06/10/2016 at 20:16

  Super leuk dit! Ik had nog nooit van Loenen gehoord, maar het lijkt mij een mooie plek! Ik ben ook gek op de Veluwe, heerlijk om te wandelen met de camera!

  • Reply
   Elise
   06/10/2016 at 20:16

   Thanks. Ja ik vind het wel een grappige manier om zo Nederland te ontdekken. Veluwe is inderdaad heel fijn. Ik vond jouw foto’s van de veluwe zo mooi.

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.