Lifestyle

Het dertigersdilemma

Vrouw met handen voor ogen

Kennen jullie dertigers dat ook? Het ‘dertigersdilemma’, zoals sommige mensen het noemen? Ik wel. Mijn god, ik zit er midden in. 34 jaar en vol dilemma’s over hoe mijn leven er nu uit moet gaan zien. Allemaal eisen die ik mijzelf opleg en een tal aan wensen die ik nog in vervulling wil laten komen. Het gevoel dat je nú leeft en nú die belangrijke beslissingen moet nemen. Wel of geen kinderen (hallo biologische klok)? Ga ik nu nog mijn carrière switch maken, voordat ik straks te oud ben en niet meer interessant ben voor bedrijven? Zet ik juist nu alles opzij en ga ik werken in het buitenland, of kan ik ook op een andere manier de wereld zien? Nu zijn de kansen er, maar pak ik ze wel? Krijg ik straks geen spijt van de dingen die ik niet gedaan heb? En als ik nu voor het één kies, gaat het andere er dan heel anders uitzien? Allemaal keuzes die gemaakt kunnen worden. En ik weet dat het misschien overdreven is, maar het voelt alsof het nú besloten moet worden.

Eén en ander wordt echter ook versterkt door de dingen die je meemaakt in je leven. Zelf kom ik net uit een periode van financiële problemen, welke uiteindelijk zijn geëindigd in een schuldsaneringstraject.
Ook nu ik er over begin te schrijven merk ik dat het nog steeds gepaard gaat met schuldgevoel, boosheid en schaamte. Jaren leven (voor en tijdens de sanering) van weinig geld. Keihard blijven werken, maar er geen geld aan over houden. Geen mogelijkheden voor uitjes, kleine luxe of laat staan zoiets als vakantie. En als er zich dan wel een mooie kans voordeed, dan kon ik er niet van genieten, omdat ik niet vond dat ik het verdiende. Ik kon mijzelf geen aandacht meer geven en verwaarloosde mijzelf daarmee behoorlijk. Ik had veel moeite te genieten van leuke dingen en raakte in een soort van depressie.
Het heeft even geduurd, maar ik ben er ook weer uitgekomen. Uit de financiële problemen èn uit de depressie. Van elke vervelende situatie kun je, blijkbaar, ook weer veel leren. Ik heb in deze periode weer opnieuw geleerd te genieten van de kleine dingen in het leven, dat je geen grootse dingen hoeft mee te maken om het groot te maken. Dat je kan genieten van met je kleedje op het gras in de zon. Dat het samenzijn met familie en vrienden je al alles geven wat je eigenlijk nodig hebt. Niet dat ik dit al niet wist, maar ik ben het steeds meer gaan beseffen.

Ondanks dat ik me nog steeds schuldig kan voelen over mijn sanering, voel ik me beter dan ooit. Gelukkig met de kleine dingen in het leven, maar tegelijkertijd ook nog zoekende. Ik moet nog wat wennen aan deze nieuwe situatie. Net nu ik het gevoel heb zelf weer de beslissingen te kunnen nemen, loop ik ook keihard tegen dat dertigersdilemma aan. Ik kan nu zelf bepalen wat ik doe met mijn geld, met mijn baan, met alle andere kansen die op mijn pad komen. Zo veel keus, dat het soms een beetje overweldigend is. Herkennen jullie dat?

Mijn doel nu: Op deze mooie ontdekkingstocht gaan!
Wat wil ik nu precies? Hoe kan ik blijven doen wat ik leuk vind? Wat vind ik dan leuk? Hoe geef ik mezelf weer wat meer aandacht? Hoe haal ik dan alles uit dat leven, zonder gelijk te overdrijven? Wat drijft mij? Is het werk dat ik nu doe, iets wat ik wil blijven doen? En zo niet, wat is het dan wel?
Vol vragen en twijfels, maar ook veel vreugde en nieuwsgierigheid. Ik ga op zoek en ik neem jullie graag mee in mijn zoektocht. Dit zal één van de nieuwe veranderingen worden voor mijn nieuwe blog. Hoe dat er precies uit gaat zien, gaan jullie vanzelf merken. Ik heb er zin in.

Voor nu wens ik jullie in ieder geval een fijne dag en vergeet vooral niet om ervan te genieten!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Rowan
  28/06/2016 at 20:16

  Ik heb echt bewondering voor je openhartigheid, wat heb je dit mooi beschreven!! Ik kan mij heel goed voorstellen dat het pittig is geweest en dat je je schuldig voelde (ook al zou je je zo helemaal niet moeten voelen, nergens voor nodig)! Fijn om te lezen dat dit gevoel wel minder wordt en je goed in je vel zit! Ik ben benieuwd naar je ontdekkingstocht en ga je hierin zeker volgen!

  • Reply
   Elise
   28/06/2016 at 20:16

   Dank je wel, wat lief. Gek he hoe schuldgevoel soms kan werken. Gelukkig op naar mooie nieuwe kansen. Heel veel zin in en en nieuwsgierig haha.

 • Reply
  Narelle | wegvanhetnoorden.nl
  28/06/2016 at 20:16

  Wat heftig zeg… je hebt dit super mooi geschreven, respect! Ik ben benieuwd naar je ontdekkingstocht en wens je heel veel succes hierbij 🙂

  • Reply
   Elise
   28/06/2016 at 20:16

   Dank je wel <3

 • Reply
  quality-time, meer tijd voor mijzelf - inspi-red
  17/07/2016 at 20:16

  […] quality time voor mezelf in te plannen. Het leek mij een mooie start van die invulling naar mijn zoektocht. Ik had een mooi plan van aanpak bedacht en kon er eigenlijk al gelijk mee van start. Op één dag […]

 • Reply
  Voornemens 2017 - Inspi-red.nl
  08/01/2017 at 20:16

  […] het me leuk om mijn voornemens te delen met betrekking tot mijn blog. Eerder schreef ik over het dertigersdilemma. Keuzes waar veel dertigers mee te maken hebben. Om er achter te komen wat ik nu precies wil en hoe […]

 • Leave a Reply